t
LOGO

Cum se poate incepe prima afacere pe Internet

Harta graficaHomeAfaceri onlineWebdesignCarti in format electronicArticoleHarta sitului

HOME
E-BUSINESS

WEBDESIGN

E-BOOKS
ARTICOLE
  Afaceri online
 < Webdesign >
  Comert electronic
  Programe afiliate

  E-book
 
Diverse
HARTA SIT


[ Sign my Guestbook] - [Read my Guestbook ]
[Guestbook by TheGuestBook.com]

Subscrieti la lista de discutii
Prima afacere pe Internet

Chat Chat

Trimite un email

Trafic counter

Site Meter


10 greseli de web design

Autor : Jakob Nielsen
Sursa: www.useit.com

Utilizarea frame-urilor


Impartirea paginii in frame-uri are citeva dezavantaje majore. Un frameset nu poate fi introdus in Bookmark pentru ca vizitatatorul sa se poata intoarce la o anumita pagina. Chiar daca este introdus cu un anumit URL, la urmatoarea accesare el poate afisa o alta combinatie de fisiere decit cea pe care a intentionat vizitatorul sa o pastreze in Bookmark. Nici locatia unei pagini nu mai poate fi identificata cu usurinta in cadrul frame-urilor. Cum se stie, un frame set este compus din mai multe fisiere, care au fiecare URL-uri distincte. La un moment dat, din diferite motive, fisierele incluse intr-un frame set pot fi utilizate independent si vom avea de-a face fie cu pagini care nu contin elemente de navigare, fie cu pagini fara continut care afiseaza numai elemente de navigare, fie cu pagini fara identitate (nu contin nici logo, nici alte elemente de identitate ale unui anumit site, deci pot apartine oricui). Paginile cu frame-uri sunt dificil de printat. Robotii motoarelor de cautare nu pot urmari link-urile din site intr-o pagina construita cu frame-uri.

Utilizarea tehnologiilor de ultima ora


Multi isi imagineaza ca utilizind cele mai noi tehnologii intr-un web site vor atrage mai multi vizitatori si vor dobindi mai repede prestigiu. Realitatea este ca, in cele mai multe cazuri, pierderea va fi mai mare decit cistigul. Sigur ca exista si un numar mic de utilizatori impatimiti sa caute lucruri spectaculoase, totusi marea majoritate a utilizatorilor Internet cauta in primul rind informatie si statisticile dovedesc din plin aceasta stare de fapt. O categorie majoritara de utilizatori renunta repede la vizitarea unui site cind o pagina se incarca incet sau cind nu pot sa acceseze o anumita pagina din cauza ca nu au un anumit plug-in sau cind navigatorul ramine blocat incercind sa interpreteze scripturi sau aplicatii greoaie. Simplitatea este o lege de baza a Internetului. Nu recurgeti la solutii complexe decit atunci cind este nevoie. Spre exemplu: este posibil sa decideti utilizarea tehnologiilor VRML, dar numai atunci cind trebuie sa se prezinte un spatiu tridimensional (un proiect de arhitectura, un joc, desfasurarea unei operatii medicale etc.).

Exces de animatie


Nu abuzati de efecte de animatie: texte care se misca sau clipesc neincetat, multe imagini animate sau care clipesc in diferite culori. Se stie ca aceste efecte obosesc privirea. Oferiti vizitatorului linistea necesara pentru a parcurge si a intelege ceea ce doriti sa comunicati prin intermediul site-ului.

URL-uri complicate


Evitati URL-urile de pagina prea lungi sau prea complicate. Cu cit locatia web este mai lunga si utilizeaza mai multe caractere speciale (Ex. ~) cu atit creste riscul de a face greseli de dactilografiere cind utilizatorul incearca sa regaseasca o anumita pagina. Ideal este ca numele de directoare si fisiere sa fie cit mai scurte si mai usor de retinut (sa nu fie numai o insiruire de caractere fara inteles).

Pagini orfane


Asigurati-va ca nu exista pagini orfane in site. Sunt numite astfel, acele pagini care nu contin nici un element de identitate si navigare a site-ului (nici macar un logo), pagini in care s-ar putea intra si iesi fara sa se stie carui site apartin. Fiecare pagina a site-ului trebuie sa afiseze ca element de identitate cel putin logo-ul si un link catre prima pagina. Atentie cind utilizati frame-uri la riscul de a genera pagini orfane.

Pagini prea lungi


Dispuneti cele mai importante informatii in partea de sus a paginii, mai precis in primul ecran vizibil. O mare parte dintre utilizatori nu obisnuiesc sa coboare pina la capatul paginii si se multumesc cu informatiile obtinute in prima sectiune a paginii web.

Lipsa unei structuri logice


Atunci cind utilizatorii intimpina greutati in a descoperi informatiile importante din cadrul unui site este cazul sa va intrebati daca structura pe care ati construit-o este cea mai potrivita. Inainte de a realiza formatul grafic al web site-ului, trebuie sa clarificati cum va fi structurata informatia si cum puteti comunica cit mai explicit aceasta structura catre utilizator. O masura de precautie suplimentara, mai ales cind aveti un site de dimensiuni mai mari si cu multe nivele in adincime, este sa furnizati o harta a site-ului in care utilizatorul sa se poata orienta usor.

Utilizarea culorilor non-standard pentru link-uri


Utilizati culori standard pentru link-uri in intregul site. Spre exemplu: albastru pentru link-urile catre pagini pe care utilizatorul nu le-a accesat si rosu pentru link-urile catre paginile deja vizitate. In acest fel veti ajuta vizitatorul sa se orienteze mai usor in site.

Informatii perimate


Este extrem de neplacut sa dai de exemplu peste o oferta de lucru pentru un post deja ocupat sau de vinzare a unui produs inexistent. Proprietarul site-ului va fi nevoit sa dea explicatii si sa-si ceara scuze pentru eroare. E mai simplu sa fiti atenti la paginile cu termen de expirare. Exista situatii in care, din anumite motive, este necesara pastrarea paginilor pe serverul de web si este sters numai link-ul care duce spre ele. Cea mai buna optiune este insa ca astfel de pagini sa fie sterse complet de pe server inainte de data expirarii. Se elimina astfel riscul de a putea fi accesate intimplator de vreun utilizator.

Timpul prea lung de incarcare a paginii


Am intilnit cazuri cind web designeri cu pretentii de experienta pe Internet au facut greseala de a ignora dificultatile de incarcare a paginii. Limita acceptabila de timp pentru incarcare unei pagini se situeaza intre 15 si 30 de secunde. Desigur intervin o multime de factori care pot mari sau micsora timpul de incarcare a paginii: tipul de conectare, latimea de banda, infrastructura comunicatiilor. Un criteriu universal valabil este totusi greutatea paginii care trebuie sa se situeze intre 30 si 60 kb, incluzind elementele grafice.

Traducerea acestui articol a fost publicata in situl www.academiainternet.ro
webmaster@academiainternet.ro

Nota
Dreptul de autor pentru acest articol apartine in totalitate si in mod exclusiv autorului acestuia .


I HOME I EBUSINESS I WEBDESIGN I EBOOKS I ARTICOLE I HARTA SIT I

COPYRIGHT © 2001 , DAN PAUNESCU , TOATE DREPTURILE REZERVATE