Promovarea site-urilor pe Internet
LOGO

Cum se poate incepe prima afacere pe Internet

Harta graficaHomeAfaceri onlineWebdesignCarti in format electronicArticoleHarta sitului

HOME
E-BUSINESS

WEBDESIGN

E-BOOKS
ARTICOLE
  Afaceri online
 < Webdesign >
  Comert electronic
  Programe afiliate

  E-book
 
Diverse
HARTA SIT


[ Sign my Guestbook] - [Read my Guestbook ]
[Guestbook by TheGuestBook.com]

Subscrieti la lista de discutii
Prima afacere pe Internet

Chat Chat

Trimite un email

Trafic counter

Site Meter


Promovarea site-urilor pe Internet

Nimic nu este mai neplacut decat sa ai un site extraordinar si sa cauti in disperare dupa el pe motoarele de cautare cunoscute fara rezultate. Daca esti in aceasta situatie sau pur si simplu doresti sa afli care sunt cele mai bune metode de promovare a site-ului tau iti recomandam acest articol.

Vom incepe prin a da doua definitii pe scurt si cateva explicatii pe marginea lor:

Motoare de cautare

Un motor de cautare este un server care navigheaza singur pe Internet si captureaza titlul, cuvinte cheie si continutul paginilor ce compun site-urile. Toate paginile gasite sunt inregistrate apoi intr-o baza de date. In momentul in care un utilizator cauta un motor de cautare dupa o anumita fraza sau un cuvant, motorul da cautare se va uita in aceasta baza de date si in functie de anumite criterii de prioritate va crea o lista de rezultate pe care o va afisa sub forma de rezultat

Directoare

Un director are in spate tot o baza de date dar una de dimensiuni mai mici fata de motoarele de cautare. Un director colecteaza URL-uri(adrese de forma http://www.link.ro) si scurte descrieri ale site-urilor. Un utilizator are posibilitatea de a naviga prin domeniile si subdomeniile unui director pana la localizarea informatiei dorite sau, de regula, poate sa caute un director dupa anumite cuvinte, el cautand de fapt in aceste scurte explicatii ce au fost furnizate la inscrierea site-urilor.

Ce pot sa fac pentru ca pagina mea sa fie cotata mai bine pe motoarele de cautare?

Unul dintre primele lucruri pe care le puteti face este sa analizati cateva site-uri concurente care apar in pozitii superioare in motoarele de cautare pentru ca este clar ca responsabilii acelor site-uri au facut o treaba mai buna in promovarea site-urilor. Analizati codul HTML si descrierile date in directoarele web. Urmati mai apoi strategia lor, eventual imbunatatita cu "o secunda" si in cel mai scurt timp actiunea va da rezultate.

Care este metoda prin care motoarele de cautare ordoneaza rezultatele cautarilor?

Raspunsul la aceasta intrebare poate sa difere de le un motor de cautare la altul, fiecare motor de cautare are in spate niste oameni care au gandit o metoda cat mai corecta din punctul lor de vedere. Ca si reguli generale puteti lua serios in considerare lista de mai jos

1. Primul lucru analizat de motoarele de cautare este titlul paginii.
2. Cel mai probabil motorul de cautare se va uita la header-ul paginii in sectiunea keywords.
<HEADER>
<META name="keywords" content="CuvantCheie, AltCuvantCheie, Etc, Etc">
</HEADER>
3. Se uita la continutul site-ului si la aparitile in pagina ale cuvintelor cheie specificate la keywords. Cu cat cuvintele cheie apar mai sus in pagina cu atat e mai bine.
4. Se va uita cate site-uri au link spre pagina ta ! (Ia in serios ofertele de schimb de bannere) Motoarele de cautare considera ca daca exista multe link-uri spre pagina ta atunci inseamnca ca pagina ta este recomandata de multi oameni. (pentru o analiza a popularitatii site-ului vezi mai jos sectiunea "Metode avansate de inscriere si monitorizare).

Studiu de caz

Pentru a exemplifica cele spuse mai sus vom analiza un caz concret.
Vom considera ca incercati sa promovati un site al comapaniei ElectronicsStuff, companie ce produce si comercializeaza aparatura electronica. In acest caz vom pleca de la idea ca cea mai importanta combinatie de cuvinte cheie este "aparatura electronica".
Una dintre primele greseli pe care o puteti face este sa folositi ca si titlu pentru pagina doar numele companiei. Evitati asta folosind un titlu de genul "ElectronicsStuff - aparatura electronica".
In sectiunea de cuvinte cheie din codul HTML veti introduce ceva de genul
<HEADER>
<TITLE> ElectronicsStuff - aparatura electronica </TITLE>
<META name="keywords" content="CD DVD Casetofoane frigidere>
</HEADER>

Presupun ca am fost destul de sugestiv in exemplul de mai sus si s-a inteles ca literele mari sau mici nu prezinta importanta.
Poate ca cele 4 cuvinte cheie folosite de mine in acest exemplu nu au fost cele mai fericite de aceea trebuie sa acordati un timp de gandire serios, sa va puneti pe cat posibil in pielea navigatorilor si sa va ganditi care pot fi primele cuvinte cheie ce ar putea trece prin cap unui om care ar fi interesat de site-ul dumneavoastra.


Este totusi important pentru imaginea site-ului sa nu cadeti in extrema opusa si sa folositi cuvinte cheie cu mare "greutate" de genul sex, Pamela Anderson, etc.
Una dintre metodele josnice de promovare a unui site intr-un director web este utilizarea in descrierea site-ului a unor fraze de genul "aici nu gasiti sex sau mp3-uri". Evident ca astfel de explicatii vor raspunde la cautari de genul "mp3" sau "sex" dar singurul lucru pe care il puteti obtine este cativa navigatori dezamagiti.
Nu uitati ca ceea ce treceti la sectiunea keywords trebuie sa se regaseasca si in textul paginii, de preferat cat mai sus.

Frecventa cu care apar aceste cuvinte cheie in continutul paginii este de asemenea importanta. La fel trebuie sa aveti grija sa nu cadeti in extrema opusa. Utilizarea exagerat de frecventa a cuvintelor cheie in continutul paginii este interepretata de unele motoare de cautare mai avansate ca tentativa de frauda.
Nu uitati ca nu toate motoarele de cautare analizeaza cuvintele cheie din header.
Nu utilizati mai mult de 7-8 cuvinte cheie dar folositi cuvinte cheie diferite pentru fiecare pagina ce compune site-ul dumneavoastra.
In acest context vizitatorii nimeresc rareori pe pagina index a site-ului dumneavoastra deci aveti grija cum creati site-ul, este de preferat sa existe o bara de navigare in care sa fie si un link spre pagina index.

Descrierea

Un alt metatag important este "description". Multe motoare de cautare, cele care folosesc metatag-uri vor folosi aceasta scurta descriere in afisarea rezultatului. Header-ul nostru arata acum in felul urmator:

<HEADER>
<TITLE> ElectronicsStuff - aparatura electronica </TITLE>
<META name="keywords" content="CD DVD Casetofoane frigidere>
<META Name="description" Content="Comapnia ElectronicsStuff produce si vinde aparatura electronica de calitate. Va oferim posibilitatea de a comanda on-line produsele noastre">
</HEADER>

In acest moment o cautare pe Alta Vista ar arata in felul urmator

ElectronicsStuff - aparatura electronica
Comapania ElectronicsStuff produce si vinde aparatura electronica de calitate. Va oferim posibilitatea de a comanda on-line produsele noastre
http://www.ElectronicsStuff.ro/index.html - size 2548 bytes - 29 Feb 2001


Alte observatii:

Folosirea unui image map in pagina index poate bloca motoarele de cautare in urmarirea link-urilor pentru indexarea intregului continut.
Scripturile Java din partea de sus a paginii muta continutul efectiv in jos ceea ce face ca aparitia cuvintelor cheie in continutul paginii sa fie mai jos. Pagina va fi cotata mai slab din aceasta cauza.

Daca aveti informatii importante in format grafic (gif sau jpg) nu uitati sa includeti clauza ALT in tag-ul imaginii(ALT="text scris pe imagine").

Incercati sa nu incepeti pagina cu un tabel sau cu o imagine

Utilizarea de frame-uri poate sa dea peste cap modul in care o pagina este cotata.

De cele mai multe ori paginile cu continut dinamic nu sunt indexate (.cgi, .asp)

Nu in ultimul rand aveti grija ce domeniu achizitionati. Daca nu cumparati un domeniu usor de retinut banii sunt pe jumatate aruncati la gunoi.

Concluzii despre motoare de cautare

Urmand sfaturile de mai sus poate veti constata ca unele motoare de cautare va coteaza mai sus iar alte motoare de cautare va coteaza mai jos. In final daca vreti sa faceti treaba bine pana la capat cititi explicatiile si metodele de cotare de la fiecare motor de cautare in parte si gasiti compromisul.

Atentie: De cele mai multe ori exista o intarziere de cateva saptamani pana ce modificarile pe care le efectuati au efect, asta deoarece motoarele de cautare indexeaza pe rand toate site-urile inscrise si dureaza un timp pana cand ele ajung sa indexeze din nou site-ul dumneavoastra.

Subscrierea la directoare web

Pentru a subscrie la diverse directoare web trebuie sa completati cate un formular pentru fiecare din acestea in care vi se cer diverse informatii. In mod cert una dintre informtaiile care vi se va cere va fi adresa de e-mail. Cititi cu atentie la ce va fi folosita adresa dumneavoastra de e-mail inainte de a o transmite. De multe ori este cate un mic checkbox bifat in care scrie ceva de genul "Da doresc sa primesc saptamanal reclame si alte prostii". Pentru mai multa siguranta se poate utiliza o casuta de e-mail speciala pentru astfel de scopuri (vezi www.hotmail.com sau www.email.com).

Cel mai important lucru atunci cand subscrieti la un director web este explicatia scurta pe care o veti folosi. Faceti ca aceasta explicatie sa fie un fel de invitatie, incercati sa convingeti vizitatorul sa faca click. Nu uitati ca site-ul dumneavoastra va aparea listat alaturi de alte zeci de site-uri concurente, toate pe aceiasi pagina si toate tratand cam aceleasi subiecte. Compuneti aceasta descriere undeva departe de calculator, cu capul limpede, si incercati sa o testati pe oameni inainte de a o folosi.

Un lucru important este de multe ori localizarea geografica, evident daca este cazul.

Metode avansate de inscriere si monitorizare

1) Pentru a nu pierde timpul cu inscrierea manuala a site-ului in motoarele de cautare puteti utiliza diverse unelte ce realizeaza inscrierea site-ului pentru dumneavoastra. Una dintre metode este utilizarea unui soft specializat. In acest sens puteti vizita pagina

http://www.cyberspacehq.com/downloads/

unde veti gasi programul addweb ce realizeaza inscrierea site-ului automat in peste 300 de motaore de cautare. Versiunea gratuita are cateva limitari dar decat nimic tot e mai bine.

2) Exista de asemenea site-uri specializate ce realizeaza inscrierea in diverse motoare de cautare si directoare. Recomandam in acest sens:

http://www.jimtools.com/submit.html
http://www.addme.com/submission.htm
http://www.submitshack.com/submit.ss


3) Pentru a analiza popularitatea site-ului dumneavoastra (cate site-uri au link-uri spre site-ul tau) veti folosi urmatoarea adresa:

http://www.jimtools.com/link.html

Introduceti adresa site-ului dumneavoastra si primiti un raport complet despre popularitatea site-ului pe diverse motoare de cautare. Pentru a evita un timp prea lung de procesare nu se vor testa mai mult de 4 motoare de cautare o data.

4) Site-uri pentru analiza traficului (numarul de vizitatori):

http://www.trafic.ro/
http://www.webtop.ro/
http://www.freestats.com/
http://www.thecounter.com/
http://www.fastcounter.com/

Mai jos va oferim o list arbitrara cu cateva motoare de cautare si directoare web si link-ul ce va duce cat mai aproape de formularul de inscriere. S-a pus accentul pe site-urile specializate din Romania.

123Start RO
Axanet RO
Betesda.com RO
Bumerang RO
Cauta RO
Ce faci RO
Click&Go RO
Croif.net RO
Cyberspace RO
Dot RO
Ebony RO
Galaxy RO
Gaseste.com RO
Google directory
HotBot
Index 2000 RO
Kappa RO
Link RO
Lycos
Master Business RO
New Style RO
Orientation
Portal RO
Rofind.com RO
Run RO
Sider RO
Star net RO
Start RO
Startpage RO
Top 100 RO
Webindex RO
Yahoo directory

Acest articol a fost publicat pe situl www.link.ro

Nota
Drepul de autor pentru acest articol apartine in totalitate si in mod exclusiv autorului acestuia .
 


I HOME I EBUSINESS I WEBDESIGN I EBOOKS I ARTICOLE I HARTA SIT I

COPYRIGHT © 2001 , DAN PAUNESCU , TOATE DREPTURILE REZERVATE